top of page
Bingokaart.jpg

Burgerschap

Voor Burgerschap heb ik meerdere producties gedaan en gekoppeld aan een burgerschaps onderwerp 

Identiteit en cultuur

Tijdens Explore the North in Neushoorn waren er veel verschillende acts, maar eentje sprong er echt uit. In de grote zaal stond The Zawose Queens, een duo uit Tanzania, begeleid door een band. Ze brachten niet alleen muziek mee, maar ook een stukje van hun cultuur, dat het publiek even in een andere wereld bracht.

Wat deze act zo bijzonder maakte, was het gebruik van traditionele Tanzaniaanse instrumenten die je niet snel ergens anders ziet. De combinatie van deze instrumenten met zang zorgde voor een unieke sfeer die sterk afweek van de andere acts. Het was een ervaring die de Tanzaniaanse cultuur tot leven bracht, met ritmes en klanken die het publiek meevoerden.

Het contrast met de andere optredens was groot, wat deze performance extra speciaal maakte. De muziek had niet alleen ritmische kracht, maar bracht ook een gevoel van mystiek en verbondenheid. Het voelde alsof we even een andere wereld binnenstapten, waarin cultuur en muziek elkaar prachtig versterkten. Het was een geweldige kans om iets heel anders te ervaren en een stukje Afrika te leren kennen.

​

https://www.thezawosequeens.com/

Mediawijsheid en privacy

Voor een productie op school kreeg ik de taak om foto's te maken voor Firda, omdat er op dat moment niemand van AV beschikbaar was om dit te doen. Het was een kans om mijn fotografievaardigheden in te zetten, maar tegelijkertijd bracht het ook enkele uitdagingen met zich mee, vooral vanwege de AVG- en privacyregels.

​

Vanwege de privacywetgeving kon ik natuurlijk niet zomaar foto's maken van mensen in het publiek, vooral niet van gezichten. Dit betekende dat ik me moest beperken tot creatieve manieren om de sfeer vast te leggen zonder persoonlijke gegevens vast te leggen. Zo koos ik ervoor om mensen van achteren te fotograferen, waarbij ik hun ruggen vastlegde in plaats van hun gezichten. Dit was een manier om toch de dynamiek en het gevoel van de ruimte vast te leggen zonder de privacy van het publiek te schenden.

Vitaal burgerschap

In mijn stage periode van jaar 1 bij Iduna kwam de band UDO optreden. Van te voren was daar al wat gedoe mee met als ze bijvoorbeeld geen barrières of stagehands kregen dat ze dan niet kwamen spelen. Op de dag zelf waren we dus ook met heel veel mensen. De crew van de band was ook wat vervelend en onaardig. Daarom was de werkdruk best wel hoog maar ook het werkplezier een stukje minder die dag.

Diversiteit en inclusie

Ik zag in het rijtje van diversiteit en inclusie staan ‘’rechten en plichten’’. Omdat ik nog minderjarig ben mag ik natuurlijk maar tot 23u. En omdat ik in een poppodium stage loop moest ik dus ook altijd eerder weg. Wat ik zelf heel jammer vind, want je mist toch vaak altijd de breek en weer het in het inladen. Als ik had geweten voor dat ik met de opleiding startte dat je maar tot 23u mocht als je nog minderjarig bent, dan had ik waarschijnlijk nog iets van een tussenjaar genomen. Zodat ik toch wel alles uit zo’n stage periode kon halen.

Financien en economie

Net voor mijn stage heeft Neushoorn een groot bedrag uitgegeven aan nieuw apparatuur zoals lampen enzovoort. Al die subsidie is nodig voor het vervangen van oud licht- en geluidsapparatuur. In 2019 werd het bedrag verhoogd.

Met al het nieuwe apparatuur hadden ze ook een demoshow voor de gemeente. Met een timecode show voor bijvoorbeeld de nieuwe lampen.

https://vnpf.nl/nieuws/poppodium-neushoorn-in-leeuwarden-krijgt-zes-ton-extra-van-de-gemeente/

Rechtstaat en democratie

​We hadden bij een productie bij Neushoorn meerdere bands die uit Israël kwamen. Daar omheen heeft iedereen natuurlijk over een mening vanwege de oorlog. Zo hadden de bands nogal wat vragen of er wel genoeg beveiliging was vanwege de angst dat er protesten zouden komen. Er was uiteindelijk geen protesten of iets en ook niet meer beveiliging in het gebouw dan wat nodig was.

​

De beveiliging die we normaal hadden was ruim dan voldoende. En waren geen incidenten gebeurt en het was juist heel rustig. 

Klimaat en milieu

​Vaak als er een band binnenkomt dan gaat de grote schuifdeur van het loadingdock ook open. Het is dan nog lekker warm binnen met verwarming enzovoort. Maar nadat de band klaar is met uitladen bleef de deur meestal nog heel lang open staan. Zo ging alle warme lucht naar buiten en alle koude lucht naar binnen. Zo heeft de verwarming ook niet heel veel zin.

© 2024 by Sara Schreur. Powered and secured by Wix

bottom of page